picture

ПЪРВОКАЧЕСТВЕНА ПВЦ ДОГРАМА ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЖИЛИЩЕН КОМФОРТ

picture

ЗАСЛУЖАВА СИ ДА СЕ ИНВЕСТИРА В КАЧЕСТВО ОТ КЛАС А

Как да разпознаете качеството на ПВЦ прозорците?

 • Висококачествените пластмасови прозорци се характеризират с дълготрайно качество и десетилетия функционална надеждност. Дори след много години те изглеждат като нови и могат да се отварят и затварят като през първия ден.
 • Най-високо качество предлагат ПВЦ прозорците от клас А съгласно DIN EN 12608. Те имат 10 до 20 % по-дебели външни стени и поради това са по-стабилни, по-устойчиви и по-подходящи за професионален монтаж.
 • Съвременните прозорци от ПВЦ с висока топлоизолация обикновено имат троен стъклопакет с високо тегло . Профилите с качество клас А издържат дълготрайно на това повишено натоварване.
 • VEKA е единственият производител в Германия, който произвежда само профилни системи с качество от клас А и дебелина на стената от 3 mm (+/- 0,2 mm).
 • Друг решаващ аспект на качеството е, че пластмасовите прозорци могат да се рециклират почти на 100 %.
 

На пръв поглед големите разлики в качеството на прозорците и вратите често са трудно забележими. Въпреки това, особено при касата и крилото, вътрешните характеристики на профилите оказват дългосрочно въздействие върху експлоатационните характеристики на целия прозорец.

 

Най-високо качество предлагат профилите от клас А съгласно DIN EN 12608. Използването на тези висококачествени профили е целесъобразно не само при нови сгради, но особено при ремонти: Инвестицията в нови прозорци повишава стойността на всеки имот - за десетилетия напред!

Защото само профилните системи с най-високо качество са в състояние да издържат на повишените натоварвания и да гарантират комфорт и функционална надеждност в дългосрочен план. Особено здравите стени от клас А осигуряват сигурност за:

 
 • ПВЦ прозорци с дълъг живот
 • Конструктивно стабилни крила
 • Устойчиви профили
 • Десетилетия наред плътна ПВЦ дограма
 • Сигурно закрепен обков
 • Безпроблемно отваряне и затваряне на дограмата
 

Нарастващи изисквания към качеството на пластмасовите прозорци

В днешно време към един модерен прозорец се поставят високи изисквания. Той трябва да предпазва от дъжд, вятър и студ, да задържа топлината в къщата и да спомага за намаляване на разходите за енергия. Въпреки че прозорците често съставляват само десет процента от ограждащата конструкция на сградата, старите прозорци все още са причина за до 45 процента от енергийните загуби. Ето защо енергоспестяването и модерните ПВЦ прозорци са взаимозависими. Значително намалените разходи за отопление допринасят за бързата амортизация на инвестиционните разходи. Освен това съществуват редица възможности за субсидиране на подмяната на старата дограма.

Новите прозорци днес обикновено са с тежък троен стъклопакет. В същото време тенденцията е към все по-големи прозорци. Поради това профилите на касите и крилата трябва да компенсират много по-големи натоварвания на стъклото, отколкото в миналото. Само висококачествени профилни системи могат трайно да издържат на тези повишени натоварвания. Поради това VEKA произвежда само профили с възможно най-високо качество от клас А.

Bildgalerie-1
Bildgalerie-3
Bildgalerie-4
Bildgalerie-2

Клас А качество - какво всъщност е това?

Идеалната основа за висококачествени ПВЦ прозорци са първокласните профили. Дебелините на стените са решаващи фактори за експлоатационните характеристики на даден прозоречен профил - поради това те играят важна роля в приложимите стандарти, норми и указания. Например европейският стандарт DIN EN 12608 прави разграничение между различни класове на дебелината на стената за ПВЦ профили за прозорци и врати.

Как да разпознаете най-високото качество при ПВЦ прозорци?

Изискванията към профилите от най-високия клас на качество, клас А, са особено строги: за външните стени на тези профили е предписана дебелина от 3 mm (допустимо отклонение от 0,2 mm), което означава стени, които са с 10 % по-дебели, отколкото при клас В. Дебелината на стените във фалца и в зоната на фалца е с 10 % по-голяма.

 

При стените в зоната на фалца и свързване тази разлика в качеството е още по-ясно изразена - над 20 %. Във взаимодействие с външните стени те са от решаващо значение за структурната цялост на профила, т.е. гарантират, че няма да има изкривяване или деформация на прозоречния профил, като по този начин се гарантира сигурен монтаж и дългосрочна експлоатационна годност.

  Klasse A - Klasse B

Дебелина на стената от 3,0 мм
Профили клас А:14% повече материал за по-високо качество

  Klasse A - Klasse B

Когато се икономисва от дебелината на стените, при голямо тегло може да се деформира целият прозорец, в резултат на което да не може да се затваря повече добре.

 

Съвет: Пластмасови прозорци с качество клас А

VEKA е единственият производител на профили в Германия, който произвежда само качество клас А. Благодарение на по-голямата си дебелина на стените, профилите са по-стабилни и механично по-здрави от предлаганите на пазара профили от клас В. Това е доказано в обширни проучвания и тестове, проведени от VEKA върху пластмасови прозорци.

Например точката на счупване или якостта на натиск в ъгъла е с до 20% по-висока при клас А, отколкото при клас В. За да се изтръгнат винтовете от ПВЦ , за клас А е необходима до 20% по-голяма сила. От друга страна, деформацията и усукването при натоварване са с до 12 % по-ниски при профилите от клас А, отколкото при клас В.

Tipp-1
Tipp-2
Tipp-3

Профилите от клас А са значително по-стабилни от профилите от клас В. Това се вижда от ъгловата якост, деформацията и силата на изтръгване при винтова връзка.

 

Разнообразието също е признак за качество

Много собственици на сгради искат да намерят универсално решение за своите ПВЦ прозорци, плъзгащи се врати и входни врати. Ето защо VEKA винаги е отдавала голямо значение на това да гарантира съвместимостта на различните системи и продукти. Всичко, чак до горната кутия на ролетната щора, е съгласувано помежду си, а технологиите за интелигентен дом също могат да бъдат интегрирани без проблеми.

За VEKA качеството се състои и от голям избор на цветове и повърхности. За прозорците от ПВЦ се предлагат почти 60 атрактивни цвята и дървесни декори. Освен това има ултраматови повърхности и модерни цветове на VEKA SPECTRAL, чието изключително качество се вижда от пръв поглед.

   

Качеството дава добро усещане

Най-добрият признак за качество е, разбира се, да сте доволни от своите пластмасови прозорци и да се чувствате добре с тях. Освен уютна топлина, усещането за комфорт и сигурност за цялото семейство включва и недопускане на нежелани посетители и шум отвън.

VEKA произвежда само профили с качество клас А. ПВЦ прозорците, изработени от тези висококачествени и стабилни профили, могат да бъдат адаптирани не само към всички индивидуални изисквания за сигурност. Освен това те осигуряват отлична звукоизолация, която при необходимост може да бъде разширена до най-високия клас на звукоизолация чрез специални стъкла и конструкции.

  bild-xlunten
 

Най-високо качество и при рециклирането на пластмасови прозорци

Суровинните ресурси на нашата планета са ограничени. Затова един от основните компоненти на европейския "Зелен курс" е насърчаването на кръговата икономика, т.е. система, в която не се консумират суровини и не се произвеждат отпадъци. Индустрията за пластмасови прозорци дава добър пример за предотвратяване на отпадъците и е ангажирана с устойчивото развитие на индустрията, например като част от инициативата VinylPlus, асоциация на европейската индустрия за ПВЦ.

ПВЦ прозорци вече са единственият строителен продукт, който може да се рециклира без загуба на качество. Едва ли има друг строителен компонент, който да е толкова добре проучен през целия си жизнен цикъл, колкото пластмасовия прозорец. Като абсолютен пионер в тази област, VEKA стартира завод за рециклиране на стари пластмасови прозорци и врати през 1993 г., който все още е най-големият и най-модерен в Европа.

Grafik-Kreislauf
The role model for the circular economy is nature
The role model for the circular economy is nature
Моделът на кръговата икономика е природата, в която всички материали могат да се използват повторно за неопределено време.
Sicherheit

УСТОЙЧИВОСТ

За нас качеството включва и устойчивост

VEKA е семейна фирма. Ето защо при всяко решение, което вземаме, се питаме как то ще се отрази на следващото поколение.

Научете повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата <a href="https://pvcdograma.eu/kachestvopolitika-za-biskvitkite"> политика за бисквитките</a>.