picture

Ето така вашите прозорци остават дълго време хубави

picture

ПВЦ дограма: почистване и грижи

Как се почиства правилно PVC дограмата?

Голям плюс на пластмасовите прозорци е, че обикновено могат да се почистват само с топла вода. Ако е необходимо, към водата може да се добави подходящ мек почистващ препарат. Почистващият препарат трябва да е с неутрално pH, да не съдържа аромати и да се използва само в ниски концентрации (следвайте инструкциите на производителя).

 

За професионално почистване и грижа VEKA предлага и собствени, проверени в практиката почистващи препарати за всякакви предизвикателства от серията VEKAPRO. Например, има подходящи, лесни за употреба препарати дори за упорити замърсявания.

По принцип за почистване на прозорци трябва да се използват меки кърпи, които не пускат власинки и боя и не са абразивни.

 

VEKAPRO SpecialCloth, например, е подходящ за тази цел.

 

За да удължите живота на движещите се части, като например обкова за прозорци, е препоръчително да ги смазвате редовно (обикновено веднъж годишно). Уплътненията също така се нуждаят от редовна грижа, за да запазят дългосрочно влагоотблъскващата си способност и еластичност.

 

Съвет: Тези почистващи препарати не са подходящи за пластмасови прозорци.

В интернет могат да се намерят много подвеждащи съвети по темата за почистването на прозорци. Предполагаеми "домашни средства" като паста за зъби, черен чай, лакочистител за нокти и спрей за фурна могат да причинят повреди на прозорците, които стават видими едва след по-дълъг период от време. Затова дори бърз тест на незабележимо място не е окончателен. На тази страница обясняваме как да почиствате прозорците правилно в ежедневието с наличните в търговската мрежа почистващи препарати. Можете да намерите повече информация за гамата VEKAPRO със специално тествани почистващи препарати на адрес perfect-window.eu.

  • В никакъв случай не трябва да използвате абразивни почистващи препарати или груби гъби, кърпи или четки.
  • Не употребявайте също разтворители или разредители.
  • Не използвайте парочистачка, тъй като горещата пара може да повреди повърхността.
Fenstericon-1
Fenstericon-1

В никакъв случай не трябва да използвате абразивни почистващи препарати или груби гъби, кърпи или четки.

Fenstericon-1
Fenstericon-1

Не употребявайте също разтворители или разредители.

Fenstericon-1
Fenstericon-1

Не използвайте парочистачка, тъй като горещата пара може да повреди повърхността.

 

Правилно почистване на пластмасови прозорци

Като общо правило пластмасовите прозорци трябва да се почистват винаги, когато по профила се вижда замърсяване. В противен случай отлаганията в комбинация с дъждовната вода и слънчевата светлина могат да оставят трайни следи.

 

Повечето замърсявания по пластмасовите прозорци отвън се дължат на прах, полени и насекоми. Обикновено те могат да бъдат отстранени без усилие с мека кърпа и хладка вода.

Освен това се предлага VEKAPRO DailyClean, универсален почистващ препарат, еднакво подходящ за стъкла и рамки, за оптимална редовна грижа за прозорците.

 

След почистване нефолираните (бели) повърхности на рамката могат да се запечатат с VEKAPRO SuperFinish за допълнителна дългосрочна защита. Спреят повишава устойчивостта на повърхността на профила към частици мръсотия и замърсители от околната среда: Водните капки просто се оттичат, отнасяйки мръсотията със себе си.

 

Кратка характеристика на продуктите за почистване и грижа VEKAPRO

 

Упорити замърсявания по пластмасовите прозорци

За упорити замърсявания, като никотинови остатъци, отлагания от промишлени и автомобилни изгорели газове, остатъци от масла и полени, препоръчваме специалните почистващи продукти VEKAPRO за бели (XtraCare white) или цветни (XtraCare color) прозорци.

Те са внимателно адаптирани към пластмасовите прозорци и се предлагат от Века България. Когато ги използвате, дори малко количество е достатъчно за постигане на перфектни резултати. При всички продукти за почистване и грижа, независимо от производителя, моля, не забравяйте да изплакнете профилите обилно с чиста вода след третиране!

 

Мазни петна по пластмасовите прозорци

Замърсяването на пластмасовите прозорци отвътре често се дължи на мазни отлагания, например от кухненски изпарения. За да ги отстраните по-лесно, можете да използвате VEKAPRO DailyClean или да добавите малко неутрален по рН почистващ препарат към хладка вода. Препаратът не трябва да съдържа оцветители и ароматизатори и трябва да се използва само в ниски концентрации.

Ако слънцезащитен крем попадне върху пластмасата, той трябва да се отстрани незабавно - например с VEKAPRO XtraCare, специален почистващ препарат за ПВЦ дограма. В противен случай слънцезащитният крем може да причини петна по пластмасата. Важно е също така след всяко почистване да изплаквате с чиста вода, за да отстраните всички остатъци от препарата.

 

Почистване и грижи с продуктите VEKAPRO

VEKAPRO DailyClean

VEKAPRO XtraCare бял

VEKAPRO XtraCare цвят

VEKAPRO SuperFinish

VEKAPRO SealProtect

VEKAPRO EasySpray

 
 

Излагане на атмосферни влияния и жълти петна по пластмасовите прозорци

В редки случаи може да настъпи промяна в цвета на пластмасата. Тези често жълтеникави петна се причиняват например от продължителен контакт с неподходящи почистващи препарати или от съдържаща желязо мръсотия, като например прах от торове за тревни площи.

Те не могат да бъдат отстранени лесно с домакински почистващи препарати. Ако забележите такова трайно оцветяване на вашата ПВЦ дограма, трябва да се свържете с доставчика на дограма - той ще ви помогне да намерите подходящо решение.

 
Bildgalerie_1
Bildgalerie_3
Bildgalerie_4
Bildgalerie_2
Bildgalerie_5
 

Как да запазите лесното функциониране на вашите ПВЦ прозорци

Прозорците от ПВЦ преминават ежедневно през много изпитания: отварят се, накланят се, затварят се, почистват се и са изложени на множество атмосферни влияния. Прозорците, изработени от качествени профили на VEKA, са отлично подготвени за това огромно натоварване.

 

За да запазите функциите на вашата дограма за дълго време, препоръчваме ви да третирате уплътненията веднъж годишно, например с VEKAPRO SealProtect. Така уплътненията се запазват еластични и не пропускат вода. Препаратът подобрява функцията и експлоатационния живот на уплътненията, а също освежава и цвета им.

Освен това препоръчваме да смазвате движещите се части на обкова редовно, напр. веднъж годишно. С VEKAPRO EasySpray можете да достигнете и труднодостъпните места. Така си гарантирате, че висококачествените пластмасови прозорци са защитени от корозия и могат да функционират толкова лесно и безшумно и след години, както в първия ден.

 
Sicherheit

ДИЗАЙН

Очарователно уникален:
Открийте VEKA SPECTRAL!

Нашата изцяло новоразработена, лакирана повърхност придава на пластмасовите прозорци безпрецедентно естетическо измерение.

Научете повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата <a href="https://pvcdograma.eu/pochistvanepolitika-za-biskvitkite"> политика за бисквитките</a>.