picture

ПВЦ прозорците са с дълъг живот и пестят енергия

picture

Устойчивото строителство е тенденция и се отплаща

Доколко устойчиви са пластмасовите прозорци?

  • Един от основните компоненти на Европейската зелена сделка е насърчаването на кръговата икономика, т.е. система, която не консумира ресурси и не генерира отпадъци. Индустрията за пластмасови прозорци дава добър пример в тази област.
  • Няма друг строителен продукт, за който устойчивостта през целия жизнен цикъл да е изследвана така добре, както при пластмасовите прозорци.
  • Малко строителни продукти са толкова устойчиви, колкото ПВЦ дограмата. Както производството, така и енергоспестяващите свойства и почти стопроцентовата възможност за рециклиране допринасят за отличния екологичен баланс на пластмасовите прозорци.
  • Дограмата от ПВЦ издържа десетилетия.

Всеки, който строи или ремонтира къща, обикновено планира не само за следващите няколко години, но и за следващото поколение. Точно това се разбира под устойчивост: Да се мисли дългосрочно при вземането на решения и да се отчитат последиците от тях в бъдеще.

 

Следователно устойчивостта означава поемане на отговорност в икономически и социален план. Устойчивостта означава да не се разхищава енергия и да се даде възможност на бъдещите поколения да водят здравословен начин на живот.

 

Затова устойчив пластмасов прозорец е този, който е дълготраен, пести енергия и опазва природните ресурси. Важни за оценката на устойчивостта на ПВЦ прозорците са и екологичните и социалните стандарти, спазвани по време на производството.

   

Дълготрайността и функционалната надеждност правят ПВЦ прозорците устойчиви

Новите ПВЦ прозорци имат продължителност на живота няколко десетилетия. В края на експлоатационния им живот те могат да се демонтират и включат в сигурен цикъл за рециклиране.

 

С пластмасови прозорци устойчивостта е лесна!

Прозорците, изработени от профили на VEKA, също имат особено дълъг експлоатационен живот и се характеризират с трайна функционална надеждност. Това се дължи на факта, че VEKA е единственият доставчик на системи в Германия, който произвежда профили само с устойчиво качество от клас А. Затова прозорците от ПВЦ са по-здрави и издържат по-дълго.

Bildgalerie-1
Bildgalerie 3
Bildgalerie-4
Bildgalerie-2
Bildgalerie-5

 

 

Новите пластмасови прозорци са полезни за околната среда

Лошо изолираните прозорци не са устойчиви. Въпреки че прозорците обикновено съставляват не повече от десет процента от сградната фасада, през тях се губи до 45 процента от ценната топлина. С монтирането на нови пластмасови прозорци с висока топлоизолационна способност може значително да се намали потреблението на енергия за отопление, а с това и емисиите на CO2.

Пластмасовите прозорци са устойчиви, защото по време на използването им почти не се замърсява околната среда. Те са изключително устойчиви на атмосферни влияния и не се нуждаят от боядисване. Освен това те се почистват много лесно. Чистата вода обикновено е достатъчна за отстраняване на замърсяванията.

 

Устойчиво рециклиране на стари пластмасови прозорци

Тъй като запасите от суровини на нашата планета са ограничени, в бъдеще цялата строителна индустрия трябва да се превърне в кръгова икономика. Насърчаването на кръговата икономика е един от основните компоненти на Европейската зелена сделка. Кръговата икономика означава, че всички материали се рециклират напълно - точно както в природата. Пластмасовите прозорци вече могат да се рециклират почти изцяло и без загуба на качество.

Като пионер при прилагането на система за рециклиране в затворен цикъл, VEKA основава дъщерното дружество VEKA Umwelttechnik през 1993 г. Нашата успешна концепция за рециклиране прилагаме в Англия и Франция. Всяка година рециклиращите предприятия на VЕКА преработват по устойчив начин повече от 100 000 тона стари прозорци, врати, ролетни щори и профилни изрезки от ПВЦ.

 

40 милиона прозореца от устойчиво рециклирана пластмаса

Когато пластмасовите прозорци се рециклират, натоварването за околната среда се намалява двойно. От една страна така се предотвратява изхъвърлянето на много повече отпадъци. VEKA Umwelttechnik вече е рециклирала 25 милиона прозореца, които иначе биха попаднали на сметището.

От друга страна, при рециклирането на пластмаса се отделя значително по-малко CO2. Досега VEKA е успяла да спести 78 000 тона емисии. Рециклираната пластмаса е с толкова високо качество, че от нея могат да се произвеждат нови, устойчиви пластмасови прозорци - общо 40 милиона броя.

 
Nachhaltigkeit

 

VinylPlus - Устойчивост на ПВЦ в Европа

Етикетът на продукта VinylPlus е първият европейски етикет за устойчивост на ПВЦ. Етикетът е следствие на взискателен набор от изисквания, които се проверяват от независими трети страни. За да получат етикета VinylPlus, избраните продукти от ПВЦ трябва да отговарят на редица критерии, вариращи от цялостна фирмена политика до устойчивост на продукта.

Тези, които получат етикета, могат да се причислят към водещите доставчици на устойчиви решения от ПВЦ. VEKA е една от първите компании, на които е присъден етикетът.

 

Пестене на енергия при производството на ПВЦ прозорци

Устойчивостта започва с производството. Има много начини за пестене на енергия при производството на пластмасови профили. Например рециклирането на стари прозорци може не само да намали значително количеството на необходимите материали, но и количеството на необходимата енергия.

Рециклираният материал в профила е с напълно равностойно качество на свежия материал. Освен това ние във VEKA използваме система за управление на енергията, сертифицирана в съответствие с ISO 50001, и осигуряваме висок дял на възобновяемите енергийни източници при използваната електроенергия.

  Luftbild-VEKA

Във VEKA голяма част от използваната електроенергия е от възобновяеми енергийни източници

 

Устойчиви и допустими

  Luftbild-VEKA

VEKA отдава значение на устойчивостта и при закупуването на суровини, купуваме ги само от сертифицирани доставчици от Европа

С използването на сайта вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата <a href="https://pvcdograma.eu/ustoychivostpolitika-za-biskvitkite"> политика за бисквитките</a>.